Duolingo är bara början
Jag antar att det fortfarande finns människor runtom i världen som ännu inte har upptäckt mitt nyhetsbrev. Hade Duolingos vd Luis von Ahn läst min text om det omänskliga skapandet kanske han inte hade uttryckt sig så klumpigt.
I likhet med sina kollegor, rusiga av AI-kapplöpning och applåder från investerare och aktieägare, gick han ut och sa att Duolingo ska bli ett “AI First”-bolag. Översättare, språkpedagoger och en hel massa annat löst folk kan avyttras, medan maskineriet fortsätter med oförminskad kraft. Perfekt ju! Varumärket är ju extremt starkt, så vad kan gå fel?
Han glömde en liten detalj bara: de där andra vad de nu hette… just det: användarna!
Över en natt kom backlashen, och den blev kraftig - särskilt på TikTok och Instagram, de digitala torg som fyllt språkappen med pepp, värde och ungdomligt lekfull cred. Till och med de annars så ryggdunkande skjortorna på Linkedin hatade plötsligt Duolingo. Den ikoniska och småknasiga språkugglan doppades i tjära.
För ett år sedan skrev jag en krönika på Impact Loop som utgick från Klarnas liknande satsning på AI istället för kundtjänstmedarbetare. Då var min invändning framförallt att vi pratar om en hel massa användningsområden som liksom… inte gör världen bättre. Så här skrev jag bland annat:
“Det ligger absolut något i det – att utveckla, utrulla och utvärdera behöver uppmuntras och i många fall påskyndas. Men jag kan ändå inte låta bli att undra: handlar AI fortfarande bara om att effektivisera monotona processer och låta maskinerna sparka ut köttarbetare på löpande band? Varför pratar inte fler om vilken enorm positiv impact AI skulle kunna skapa?”
Därefter har det gått upp för mig att det är något annat som också är problemet. För i vilken del av kundresan är det man verkligen vill ha med en kompetent, lyssnande och handlingskraftig människa att göra? Jo, i mötet med kundtjänst, när något gått fel.
Vad var det första som rykte när bolagen skulle effektivisera med hjälp av AI? Kundtjänstmedarbetarna.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vände så småningom, erkände sitt misstag och började satsa på den mänskliga kompetensen istället. Jag tror inte att bolaget tog någon större skada heller, även om det finns en analys på Fast Company.
För Duolingo tycks det däremot vara kris på riktigt.
Som användaren Thomas Pearson uttrycker det på Instagram:
“This isn’t innovation. It’s disconnection.”
Mitt råd är därmed återigen: Låt oss inte förföras av all output vi kan skapa med AI. Fundera över vilket värde det skapar för användaren.
Digitala produktpass som affärsmöjlighet
Jag är mycket glad över att ha inlett ett samarbete med GS1 Sweden, som gästade podden för att lyfta ett case kring spårbarhet inom textilindustrin tillsammans med Filippa K.
En av de största utmaningarna för en mer hållbar textilindustri är den begränsade insynen i värdekedjan. Med EU:s Ekodesigndirektiv tar arbetet nu fart med att införa digitala produktpass, ett verktyg som kan samla och tillgängliggöra relevant information om en produkts livscykel. Men hur kan företag använda detta nya regelverk som en drivkraft för innovation och affärsutveckling?
GS1 Sweden arbetar med globala standarder som möjliggör strukturerad informationsdelning, ökad transparens och spårbarhet i värdekedjor. Tillsammans med bland andra Filippa K och Axfoundation driver GS1 Sweden initiativet The Fiber Traceability Initiative, där de utforskar hur en transparent informationskedja för ullplagg kan fungera i praktiken.
I studion möter vi Karolin Catela från GS1 Sweden (till höger i bild) och Elin Dahl Sandrén från Filippa K (till vänster). De berättar om insikterna från pilotprojektet och hur digitala produktpass, med stöd av globala standarder, kan skapa värde i allt från design och produktion till återförsäljning och cirkulära affärsmodeller.
Poddtips: Interesting Times with Ross Douthat
Om man bättre vill förstå den amerikanska högern kan jag rekommendera New York Times-podden Interesting Times som drivs av den konservative journalisten och krönikören Ross Douthat.
Bland annat har jag fått dyka ner i en analys av högerns popkultur som kretsar kring vitalitet och maskulinitet - inte bara sentimentalitet och bakåtsträvan.
Och den timslånga intervjun med JD Vance är lika delar fascinerande och skrämmande - framförallt eftersom vicepresidenten är så oväntat vältalig och skarp. Här kan vi mycket väl ha USA:s nästa president.
Rutger Bregman: “Sluta jobba med meningslös skit”
Jag är väldigt förtjust i Rutger Bregman, den nederländske historikern som gjort sig känd som en nagel i ögat på många makthavare. Många minns hans virala skatte-rant på World Economic Forum i Davos 2019.
Bregman har tidigare lagt fram potentiellt banbrytande politiska förslag i Utopia för realister och avslöjat människans inneboende godhet i Humankind - två böcker jag rekommenderar varmt.
Moral Ambition lovar en något mer konkret uppmaning till handlingskraft. Bregman sätter fingret på något jag själv brottats med en hel del under de senaste åren: varför fortsätter så många talangfulla och välbärgade människor att spendera sina karriärer med mer eller mindre meningslösa (och ibland rent skadliga) jobb?
Undertiteln är klockren: How to stop wasting your talent and start making a difference. Trogen sin egen uppmaning har han nu startat The School of Moral Ambition som bygger vidare på bokens fundament.
Lycka och välbefinnande är förstås något vi alla jagar. I bokens inledning berättas om en munk som i en MRI-scanning gav otroliga utslag: 30 års meditation hade gjort honom till världens lyckligaste människa!
Fint så, menar Bregman. Men munken hade bara ägnat sig åt sig själv. Vad hade han kunnat lägga sin tid på istället? Hur många liv hade han kunnat påverka till det bättre? Är personlig lycka verkligen det enda vi ska sträva efter? Var är den moraliska ambitionen?
Det är förstås lätt att sätta sig på höga hästar här. Rutger Bregman är historiker, och den konkreta uppmaningen rinner ofta ut i porträtt av några av de mest inflytelserika förändringsagenterna och rörelserna genom historien.
Det blir därmed ofta lite för stort och överväldigande, och jag hade gärna sett mer av det personliga tilltalet i hans budskap. Kanske är det helt enkelt som Anna Urombi påpekade i poddens avsnitt 585 - att allt börjar med att kartlägga våra egna värderingar?
Att jobba med världsförbättring ger förstås mening på olika sätt, och i vissa fall även den där åtråvärda lyckan. Sen måste det förstås balanseras - många som glöder för att bekämpa orättvisor och utmaningar riskerar att bränna ut sig på kuppen.
Så man kanske inte ska tro att man ska hjälpa alla människor och djur - och bota cancer samtidigt. Men det skadar förmodligen inte att försöka enligt sina egna förutsättningar.
Att bidra till en bättre värld har dessutom förmodligen aldrig varit enklare, roligare och mer lukrativt. Vi står redan mitt i en rad simultana brytpunkter.
Kanske tiden även är mogen för en ny karriärväg?
Tidning för Hjärtebarnsfonden
Okej, i den kontexten måste jag få lyfta ett projekt jag själv fått äran att driva. Förra året landade Heja Framtiden uppdraget att producera Hjärtebarnsfondens medlemstidning Hjärtebarnet. Tillsammans med AD Madelene Sörinder Wiklund sydde jag under våren ihop den här fina tidningsproduktionen som skrivande redaktör.
Tidningen som helhet finns bara i print, men några av mina artiklar ligger nu ute på hemsidan:
Så skapades Hjärtebarnsfonden för 50 år sedan
Centraliseringens betydelse för överlevnaden
Kontaktade influencers för spridning
Fixar pizza och fika till hjärtebarn
Cecilia Frode: med hjärtat som kompass och ankare
I gåvoshoppen kan du även beställa intervjuboken Ett trasigt barnhjärta förändrar allt som jag skrev under 2023.
Dessutom gratulerar vi Hjärtebarnsfonden och byrån Abby World som precis vann Månadens Utomhus hos Resumé för sin fina kampanj på alla hjärtans dag. Snyggt jobbat!
TACK för att du läser, lyssnar och följer. Prenumerera gärna på podden Heja Framtiden hos Spotify, Apple eller Youtube, och följ mig på Linkedin.
Glöm för all del inte att kolla in de böcker som finns till försäljning på Heja Framtiden Förlag. Och tack vare det nya samarbetet med BYWRTRS är fler spännande titlar på ingång.
OM det skulle vara så att du uppskattar mitt arbete, finns det ett enkelt sätt att visa detta. Uppgradera helt enkelt till betalande prenumerant här på Substack.
Kände mig liten redan på sid 5 i Moral Ambition. Passionate part-timer (full-timer), online activist. Idealistic men Not-so-ambitious. Och ja det blir stundtals absolut stort och överväldigande. Jag är ju av tanken att ALLT räknas, stort som smått. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något osv. Och ibland kan det faktiskt göra skillnad att "bara" sprida kunskap, erfarenheter och få folk att tänka lite annorlunda mot tidigare. Eller? Det är väl superviktigt. Men, jag har halva boken kvar. Allt kan hända!